Szerethető kémia – új tudásbázis a világhálón

Hiteles és pontos ismeretek tárháza - így jellemezte Pálinkás József, az MTA elnöke azt az új weboldalt, amely akadémikusok közreműködésével készült a Kémia Nemzetközi Éve alkalmából az Akadémia és a Magyar Kémikusok Egyesülete szakmai felügyeletével. A portál fejlesztői a kémiát, mint szép és érdekes tudományt mutatják be - nem csak diákoknak.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

- A kémia nem száraz képletekből álló könyvízű információk halmaza, hanem látványos tudomány, amelynek eredményeit naponta használjuk, és amely az utóbbi száz évben megváltoztatta a világot - emlékeztetett az Akadémia elnöke a Marie Curie Nobel-díjának évfordulója alkalmából meghirdetett Kémiai Nemzetközi Évére a chemgeneration.com nevű weboldal indulásakor. Pálinkás József a tájékoztatón arról beszélt, hogy a kémia eredményeinek hasznosítása ma nem pusztán jobbá teszi az életünket, hanem nélkülözhetetlenné vált.

Az elnök példaként a folyamatosan fejlődő gyógyszertudományt említette, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az új honlap tudományos igényű, de közérthetően megfogalmazott szövegei hozzájárulnak a fiatalok természettudományos műveltségéhez. „A környezetvédelemtől a vásárlásig számos döntést kell hoznunk a mindennapokban - tette hozzá Pálinkás József - a 11 nyelven létrehozott honlap segít befogadhatóvá és élvezhetővé tenni a kémiai ismereteket úgy, hogy a tudást a diákok által leggyakrabban használt technológiával közvetíti. A chemgeneration.com az interneten megjelenő információk tömegében igényes, hiteles és színes forrás a tanulni vágyóknak az általános iskolától az egyetemig.

- A Marie Curie kémiai Nobel-díjának századik évfordulója alkalmából meghirdetett Kémia Nemzetközi Évében elkészült honlap az Akadémia, az egyetemek és az ipari szereplők összefogásának szép példája - mondta Mátyus Péter az MTA doktora, egyetemi tanár, a Magyar Kémikusok Egyesületének elnöke, aki szerint az oldal kulcsszerepet játszhat a fiatalok kémia iránti érdeklődésének felkeltésében.

Herbert Fisch, a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt a százéves kémcsövek és korabeli laboratóriumi eszközökből álló kiállítás helyszínén tartott sajtóbemutatón, hogy a kémiára nem mint problémára, hanem mint megoldásra kell tekinteni. A vegyész végzettségű üzletember felidézte azokat az akciókat, amelyeket cége Németországban azért indított, hogy felkeltse az iskolások érdeklődését a kémia iránt. Herbert Fisch hangsúlyozta, hogy szükség van olyan szakemberekre, akik szeretik és értik a kémiát, munkájukkal pedig könnyebbé tudják tenni mások életét.

 A vezető magyarországi vállalatok részvételével elkészített chemgeneration.com-on az érdeklődők egyebek mellett olyan kérdésekre kaphatnak választ, hogy miként lesz a fekete aranyból üzemanyag, hogyan menthet életet egy apró penészgomba vagy mi folyik egy nanocsőben. Az olvasók olyan nagy tudósok életével is megismerkedhetnek, mint például Marie Curie vagy Szent-Györgyi Albert, a 3D molekulamegjelenítővel pedig egészen közelről vehetik szemügyre a világ alkotóelemeit.

További információk

http://www.chemgeneration.com/hu/

Forrás: MTA.hu