Navracsics Tibor: Szétválnak a közigazgatási feladatok

Távozik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium eddigi közigazgatási államtitkára, Gál András Levente, aki közigazgatásért felelős kormánybiztosként folytatja a munkáját - jelentette be egy hétfői sajtótájékoztatón a minisztérium vezetője, Navracsics Tibor. "Mára a központi közigazgatás fejlesztési területén eljutottunk oda, hogy a szerepeknek is a feladatok sokrétűsége miatt szét kell válnia. Ezért december elsejétől, dr. Gál András Levente a Jó Állam Fejlesztési Koncepció összehangolásáért felelős kormánybiztos szerepét tölti be" – ismertette Navracsics Tibor

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
    – Másfél évvel ezelőtt az új minisztériumi szerkezet kialakításával a központi közigazgatási átalakulás is megkezdődött – emlékeztetett a miniszter. Kiemelte: – A közigazgatási államtitkári pozíció újbóli bevezetésével az volt a célunk, hogy a politikai és a közigazgatási racionalitást kettéválasztva, a közigazgatási államtitkár legyen egy minisztérium közigazgatási, szakmai irányítója.

    A Kormány, illetve az Országgyűlés az elmúlt másfél évben meglehetősen nagyszámú jogszabályt alkotott. Ennek a munkának az „oroszlánrészét” a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium látta el, mint fogalmazó, kodifikáló, mint szakmai szűrő és a közigazgatási egyeztető folyamatot működtető tárca.

    A miniszter tájékoztatott: – Mára a központi közigazgatás fejlesztés területén eljutottunk oda, hogy a szerepeknek is a feladatok sokrétűsége miatt szét kell válnia. Ezért szétválasztjuk a közigazgatás fejlesztésével, a Magyary-program végrehajtásával kapcsolatos feladatokat, és a további, szakmai irányítás, a tárcaközi koordinációval kapcsolatos munkákat, hiszen ez a rengeteg feladat túlterhelés veszélyével jár.
    – Reményeink szerint jobban külön tudnak válni a fejlesztés típusú és a működtetés típusú feladatok. Ezért a személyében különváló feladatok, tisztségben is különválnak. A továbbiakban Gál András Levente a közigazgatás fejlesztésért felelős kormánybiztos lesz, helyette Bíró Marcell lesz a közigazgatási államtitkár – ismertette Navracsics Tibor.

   A Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos feladata a továbbiakban három szegmensből áll: a közigazgatási reform, az igazságügyi reform és az önkormányzati reform összehangolása – mondta Gál András Levente. Az ezzel kapcsolatos törvények már benyújtásra kerültek, tehát most a „házon kívüli terepmunka” következik – tette hozzá az államtitkár.

A másik nagy halmaza a feladatkörnek – folytatta - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztésének irányítása, az ezzel kapcsolatos kormányzati koordináció lebonyolítása.

   Gál András Levente beszélt arról is, hogy amennyiben a közigazgatás működése szempontjából olyan feladat adódik, amelyet az apparátus nem feltétlenül karol fel, akkor a kormánybiztos végrehajt minden olyan, a közigazgatás területén rendkívüli beavatkozást igénylő feladatot, amelynek elvégzésével a miniszterelnök megbízza.Kapcsolódó dosszié: Személyi hírek