Szőcs Géza Brüsszelben ismertette a Magyar Nemzeti Digitális Archívum tervét

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár csütörtökön Brüsszelben felszólalt az Unió Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sport Tanácsának ülésén, a magyar delegáció vezetőjeként és az ülésen többek között ismertette kollégáival a Magyar Nemzeti Digitális Archívum tervét. „Kiemelten fontos feladatnak tartjuk a digitalizált és a digitálisan keletkező kulturális javak tartós megőrzését. Ezen a területen előbbre kell lépnünk és tanulnunk kell az európai jó gyakorlatokból” - mondta Szőcs Géza az ülésen. Hozzátette, hogy a magyar elnökség alatt a kulturális örökség digitalizálásáról szóló konferencián külön szekcióban foglalkoznak majd a tartós megőrzés témájával.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az Európai Unió digitális menetrendjével összhangban a magyar kulturális kormányzat a következő hónapokban létrehozza a Magyar Nemzeti Digitális Archívumot (MaNDA).
 A miniszterek irányadó vitát folytattak a Digitális Menetrend audiovizuális és kulturális vonatkozásairól, amelyen Szőcs Géza elmondta: Magyarország üdvözli, hogy a menetrendről szóló bizottsági közlemény említést tesz a digitális mozi kérdéséről is, és méltatta a filmszínházak digitális átállásának megvalósítására vonatkozó cselekvési tervet is. Szőcs Géza tájékoztatta az Unió kulturális minisztereit a 2011. első félévi magyar elnökség terveiről a kultúra és az audiovizuális politika területén.
Az ülést követő ebéd során a miniszterek meghallgatták a digitalizálással foglalkozó ún. „Bölcsek Tanácsa” beszámolóját, és kötetlen formában megvitatták az azzal összefüggő kérdéseket.
 
Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium