Szupergyors számítógép fejlesztését támogatja a holland kormány

2015. június 2. kedd, 08:06 • www.hirado.hu
A holland kormány informatikai kutató intézete (TNO) más szervezetekkel együttműködve 135 millió euróval finanszírozza egy újszerű elven, az úgynevezett kvantumtechnológián alapuló, minél eddiginél gyorsabb számítógép kifejlesztését - jelentette be hétfőn Jet Bussemaker holland oktatási miniszter. A tíz év alatt lehívható kormánytámogatás várományosa a Delftben működő QuTech kvantumtechnológiai intézet, amely a Microsoft közreműködésével jött létre 2010-ben, és az amerikai világcégnek azóta is érdekeltsége van a holland informatikai kutatóintézet projektjeiben.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Mint a miniszter elmondta, a most megszavazott támogatás egyebek között lehetővé teszi a QuTech szakembergárdájának bővítését.

A cég a tervek szerint kétszázra növeli majd a kvantumtechnológiai projektben résztvevő munkatársainak létszámát.

A beruházás nagy jelentőségű a holland tudomány fejlesztése szempontjából, nem utolsósorban azért, mert a világszínvonalú fejlesztéssel foglalkozó intézmény hozzájárul a magasan képzett informatikai szakemberek elvándorlásának megakadályozásához, sőt további tehetséges kutatókat vonz majd Hollandiába - tette hozzá a miniszter.

A kvantumtechnológián alapuló számítógépek fejlesztése egyelőre gyerekcipőben jár, de az informatikusok világszerte nagy reményeket fűznek hozzá, és jelentős elméleti és gyakorlati kutatásokat folytatnak ezen a területen.