Tállai: az ekáer bevezetése sikeres, hozzájárul a gazdaság fehéredéséhez

2015. június 17. szerda, 01:09 • www.mti.hu
Eredményes és sikeres az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése, a rendszer hozzájárul a magyar gazdaság fehéredéséhez, már több uniós tagállam adóhatósága is érdeklődött a NAV-nál a bevezetés tapasztalatairól - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten a tárca sajtótájékoztatóján. Ismertette: június 15-ig több mint 43 ezer vállalkozás regisztrált a rendszerbe, az érintett cégek több mint 4,6 millió ekáer-számot igényeltek. Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese kiemelte: az ekáer bevezetése óta ellenőrzött cégeknél 6,4 milliárd forint tényleges adótartozást tártak fel.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Tállai András elmondta: a sikerességet a vállalkozások pozitív visszajelzése is bizonyítja, a cégek többsége jelezte, hogy alig néhány hónappal az ekáer éles üzembe helyezése óta tisztult a piac. A NAV olyan visszajelzéseket kapott, hogy a tisztességes cégek több megrendelést kapnak a rendszer bevezetése óta, például a hús-, zöldség-, és gyümölcsszállítóknál, illetve az építőiparban tapasztalták ezt - tette hozzá az államtitkár.
    
Kiemelte: a piaci visszajelzések alapján az acélipari szektor szereplői is azt tapasztalták, hogy az év eleje óta gyakorlatilag eltűntek a magyar piacról azok az acéliparban tevékenykedő cégek, amelyek korábban tisztességtelen piaci gyakorlatot követve tudtak profitot elérni.
    
Tállai András arról is szólt, hogy a rendszer informatikailag is jól vizsgázott, egyetlen nem tervezett leállás volt az ekáerben az indulás óta.
    
Az államtitkár kiemelte: az Európai Unió Számvevőszéke is vizsgálta a rendszert, és pozitív megállapításokat tett a rendszerről, elismeréssel szólt arról, hogy az ekáer képes a csalárd vállalkozások kiszűrésére.
    
Elmondta: várakozásaik szerint az ekáer idén 60 milliárd forint bevételt hozhat a központi költségvetésnek.
    
Varga Árpád kiemelte: az ekáer bevezetése óta "tisztán az ekáer alapján" mintegy 8000 vizsgálatot végzett a NAV. Az ekáerben a szállítmányoknál a vizsgálatok alapja a beérkező szállítóeszközök, a kamionok rendszáma, a különböző ellenőrző pontokon a rendszám alapján vizsgálják a szállítmányok haladását, nézik át a szállítmányok okmányait. A NAV ekáer csoportjai a vizsgálatok alapján döntenek, hogy egy-egy szállítmány kockázatosnak mondható-e, vagy nem kockázatos, és tovább haladhat az országban - mondta a szakember.
    
Varga Árpád néhány, az ekáer segítségével történt felderítésről is beszámolt, közülük például kiemelkedett az az alumínium-kereskedéssel foglalkozó, mintegy 1,6 milliárd forintos forgalmú láncolat, amelyet közelmúltban derítettek fel a NAV munkatársai, és amely mintegy 200 szállítmányt próbált küldeni egy alvó céghez.