Tapintható 3D technológiával könnyítené az online vásárlást egy japán cég

2019. június 11. kedd, 11:00 • hirado.hu
A Miraisens startup vállalat szerint a tapintható 3D technológiájuk széles körben használható lesz, és lehetővé teszi majd az okostelefont használóknak, hogy „megtapinthassák” a ruhák anyagát, amikor online vásárolnak, valamint a gamereknek, hogy érzékelhessék a virtuális tárgyakat.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A 2014-ben alapított Miraisens vállalat azt állítja, tapintható technológiájuk lényege, hogy a készüléket fogva az ujjhegyeken keresztül finom rezgésmintákat veszünk fel, melyek az agyban a valóságos tapintás képzetét keltik – olvasható a The Japan Times hírei közt.

A Miraisens alapítója és a technológia kifejlesztője, Nakamura Norio szerint a céljuk, hogy megtalálják a megfelelő ingermintát, amellyel az adott szituációban az elme becsapható.

A rezgésekkel háromféle tapintásérzet hozható létre: erőkifejtés, nyomás és a felület anyagának érzékelése.

A szerkezetet körültekintően tervezik meg, így előidézhető vele a melegség vagy hűvösség érzése, de a forróság vagy nagyon hideg, illetve a fájdalom nem.

Hasonló technológiával már más cégek is kísérleteztek, amelyek vibrációval vagy mozgással érték el a tapintás érzetét, de ezek az eszközök sokkal drágábbak voltak és kevésbé praktikusak.

A 3D Haptics technológia könnyű és elég kisméretű

ahhoz, hogy beépítsék egy játékvezérlőbe vagy távirányítóba, ráadásul megfizethető áron.

Nakamura úgy véli, találmánya még az emberi kommunikációt, sőt, akár a társadalmat is megváltoztathatja, például virtuális kézfogásokkal, vagy megkönnyíthetik bizonyos képességek, készségek átadását.

A cég tervei szerint a tapintható 3D technológiával rendelkező játék kontroller akár idén télen forgalomba kerülhet, ára pedig nem fogja elérni a 20 ezer jent (50 ezer forint).

Öt-tíz éven belül a rezgéseket elektromos ingerekkel szeretnék helyettesíteni, amely technológia még kisebb helyet igényelne, mint a 3D Haptics, így akár egy karórába is be lehetne építeni.