Tíz éve van jelen Magyarországon a kínai Huawei

2015. június 16. kedd, 19:01 • www.mti.hu
Magyarországi jelenlétének tíz éves évfordulóját ünnepelte Budapesten a kínai Huawei fejlett technológiai konszern magyar üzleti partnerei és állami vezetők jelenlétében. A Huawei, a világ egyik vezető információs és kommunikációs technológiai szállítója eddig már 200 millió eurót, mintegy 65 milliárd forintot fordított magyarországi beruházásokra, és ezzel hazánkban a második legnagyobb kínai befektetőnek számít. A Huawei ügyfelei között tudhatja az ország valamennyi nagy távközlési szolgáltatóját. A tíz évvel ezelőtt hazánkban mindössze négy alkalmazottal kezdő vállalat ma már közvetve több mint 2500 munkavállalót foglalkoztat és közel 600 beszállítóval áll kapcsolatban. A Huawei egyike az 500 legnagyobb magyarországi adófizetőnek. A vállalat egy évtizedes magyarországi történetének a tavalyi volt az eddigi legeredményesebb éve: forgalma a nem auditált előzetes adatok szerint 18 százalékkal 36-38 milliárd forintra emelkedett.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Magyarországon 2009-ben létrehozott Európai Ellátó- és Logisztika Központ (ESC) a Huawei legnagyobb anyaországon kívüli ellátó központjává vált. Itt gyártják és innen szállítják ki Európába, Észak-Afrikába, Oroszországba és a Közel-Kelet országaiba a Huawei portfóliójában szereplő valamennyi terméket az okostelefonok kivételével. A magyar leányvállalat látja el emellett az európai kontinens visszáru kezelési, alkatrész-ellátási és a javítási feladatait is. 
    
A Huawei aktív gazdasági tevékenységén túl jelentős szerepet vállalt magára a hazai felsőoktatás támogatásában is: öt évvel ezelőtt hirdette meg először ösztöndíj programját, amely keretében 75 fiatal magyar szakember továbbképzését támogatta mintegy 200 millió forint értékben. Magyarországon kezdte meg működését a Huawei internet alapú televíziózás technológiai megoldásainak fejlesztésével foglalkozó nemzetközi innovációs központja is 2014-ben. 
    
"Magyarország gazdasági sikereiben igen nagy része volt azoknak a nálunk működő vállalatoknak, amelyek bizalommal voltak irántunk. Ezek közül is külön megbecsüléssel fordulunk a Huawei Technologies Magyarország Híradástechnikai Kft. felé, amely magas technológiai elvárásaival hozzájárul Magyarország gazdasági fejlődéséhez. A vállalat stratégiai partnerünk, ezért külön örülök annak, hogy a megállapodás megkötése óta a cég teljesítménye 30 százalékkal emelkedett" - mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
    
Cseng Veifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója elmondta, hogy a Huawei cégfilozófiája szerint a mai világban a digitális összeköttetést már nem kiváltságnak, hanem alapvető szükségletnek kell tekinteni. Az információs és a kommunikációs technológia hasznát ugyanis az alapján szabad csak mérni, hogy hány ember javát szolgálja. Kifejtette, hogy egy jobban összekapcsolt világban az emberek számára hozzáférhető sokszoros információ és tudás a lehetőségeiket is megsokszorozza.
    
Kijelentette: a Huawei elkötelezte magát az eddiginél hatékonyabb, integráltabb információs ellátási rendszer kifejlesztése mellett egy jobban összekapcsolt világ (Better Connected World) létrehozása érdekében. A világ visszafordíthatatlanul az információs társadalom kialakítása felé halad - mutatott rá a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója, hangsúlyozva, hogy a Huawei küldetésének tekinti, hogy részt vállaljon a jobban összekapcsolt világ magyarországi bevezetésében.