Továbbra is aggódunk a mobil költségek miatt amikor külföldre utazunk

2011. február 14. hétfő, 01:00 • Európai Bizottság
Az európaiak többségét aggodalommal tölti el külföldi utazása során használt mobiltelefonálásának költségvonzata – az Európai Bizottság ma közzétett felmérése szerint. A külföldre utazók 72%-a visszafogottabban használja telefonját, noha tisztába van avval a ténnyel, hogy 2006 óta a költségek jelentősen csökkentek. Az internet szolgáltatások külföldi utazásunkkor való használatának magas költsége miatt csupán 19% él a mobil-internetezés lehetőségével.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Bizottság felmérése, valamint a 2011. február 11-én zárult „roaming szabályozás nyilvános vitája” alapozza meg a Bizottság jelenlegi EU-s roaming szabályainak felülvizsgálatával kapcsolatos tevékenységét, amelyet 2011 júniusáig prezentálnak a nyilvánosság felé.

Az Európai Digitális Menetrendben célkitűzésként jelenik meg, hogy 2015-re a roaming és a nemzeti díjszabás különbsége elérje a nullát.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság Digitális Menetrendért felelős európai biztosa szerint a telekom cégek figyelemmel kellene, hogy legyenek ügyfeleikre, akik továbbra is úgy érzékelik, hogy a roaming-szolgáltatásokon még van mit fejleszteni. Az Európai Digitális Menetrendben Neelie Kroes megígérte, hogy jobb roaming megoldásokat biztosít az állampolgárok és a cégek számára.

Igaz, hogy amióta az Unió 4 évvel ezelőtt bevezette a roaming szabályozásait, többen veszik igénybe a roaming-szolgáltatásokat: 32%-kal több hívást kezdeményeznek és 31%-kal több hívást fogadnak, valamint 43%-kal növekedett az SMS forgalom.

A szokások igen különbözőek:

 • A férfiak szívesebben kezdeményeznek hívást, míg a nők inkább szöveges üzenetet küldenek külföldről
 • Hangüzeneteket főként a ciprusiak hagynak (88%), míg a britek evvel a szolgáltatással kevésbé élnek (44%)
 • A roaming szolgáltatást igénybevevő írek 81%-a inkább szöveges üzeneteket ír, míg a portugáloknak csak 24%-a teszi ezt
 • A bolgárok 32%-a egyáltalán nem használja mobil telefonját külföldön
 • A fiatalok feltűnően magasabb arányban használják mobiltelefonjukat külföldön, mint 4 évvel korábban
 • A nyugdíjasok 30%-a és a 25-39 éves korosztály 15%-a egyáltalán nem használja mobil telefonját külföldön.

A gyakran utazók 61%-a tudatában van annak, hogy az EU beavatkozásának köszönhetően a roaming költségek csökkentek, azonban ennek ellenére a fogyasztói szokások ezt nem igazolják vissza:

 • A magas költségek miatt 5-ből egy mobil-használó megszüntette roaming előfizetését
 • Ugyan ezen okokból 72% limitálja hívásai engedélyezését külföldön
 • A svédek 81%-a, az olaszok 72%-a és a görögök 57%-a él kevésbé a roaming szolgáltatásokkal a magas költségek miatt.

Az adatok roaming szolgáltatásai, mint adatok letöltése, web-böngészés is 10%-kal csökkent:

 • A litvánok 17%-a, a spanyolok 15%-a, míg a magyarok csupán 2%-a és a németek 4%-a él ezen szolgáltatásokkal külföldi utazásuk során,
 • A fiatalok magasabb számban élnek az adat roaming szolgáltatásokkal: a 15-24 évesek 15%-a, míg az 55 éven felüliek 6%-a 

Az Eurobarometer felmérése 26.500 ember megkérdezésével 2010 augusztusa és szeptembere között történt az EU 27 tagállamában. Első sorban azokat a válaszokat vizsgálták, akik az elmúlt 5 évben utaztak és rendelkeznek mobiltelefon készülékkel.

A teljes felmérés letölthető: http://ec.europa.eu/information_society/activities/roaming/what_is/report/index_en.htm

Neelie Kroes weboldala: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Digital Agenda website: http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Kapcsolatos beszéd: SPEECH/11/99