Újabb e-közigazgatási megoldás indul Észtországban

2011. február 12. szombat, 01:00 • epractice.eu
Február elejétől Észtországban a rendőrség is elérhetővé tett mobiltelefonon keresztül igénybe vehető elektronikus azonosítás és digitális aláírás szolgáltatást. Az uniós támogatásból fejlesztett rendszerben az igénybevevőnek érvényes személyi okmánnyal és mobil-előfizetéssel kell rendelkeznie. A mobil-ID a rendőrség honlapjáról letölthető alkalmazás segítségével jön létre, és a SIM kártyán tárolódik.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A szolgáltatás érdekessége, hogy elektronikus szavazás során is használható azonosítási célokra. A mobil szavazás során a szavazó webböngészőn keresztül lép be a választási bizottság honlapjára, majd telefonszámának megadásával azonosítja magát.

A rendszer egyszer használatos jelszót küld vissza, de emellett a megfelelő biztonság érdekében a választó elektronikus aláírással is ellátja szavazatát. Érdemes megemlíteni, hogy a fejlesztést a három évvel ezelőtti bejelentésnek megfelelő határidőben üzembe is helyezték.

Észtország elkötelezettsége tudatos a digitális megoldások iránt, hiszen a mobil azonosítás már korábban is elérhető volt (Mobiil-ID), de elektronikus azonosítási célt szolgál a Digi-ID kártya is, amely vizuális tartalom nélkül, kizárólag digitálisan tárolt személyi adatokat igazol.

A mobil ID rendszer bemutató animációja megtekinthető az alábbi hivatkozáson.

http://www.id.ee/public/Mobiil_ID_animation/

Az e-szavazás leírása elérhető az alábbi hivatkozáson.

http://www.vvk.ee/voting-methods-in-estonia/engindex#I-voting_by_means_of_mobile-ID