Újabb területekre terjesztik ki az IMI rendszert

2011. február 22. kedd, 01:00 • Európai Bizottság
Az Európai Bizottság bejelentette az IMI (belső piaci információs) rendszer kiterjesztését, hogy a lakosok és a vállalkozások teljesen kiaknázhassák az egységes piac kínálta lehetőségeket. Ennek eléréséhez a bővítés az e-commerce és a szerencsejáték területére is kiterjed. Az IMI egy soknyelvű online alkalmazás, amely nemzeti, regionális és helyi hatóságok számára teszi lehetővé a gyors és könnyű kommunikációt egymás között az EU-n belül. 2010 decemberéig nagyjából 6000 hatóság használta a rendszert, ahol segíthetik egymást például külföldi szakemberek pályázatának elbírálásában, garantálva a jogokat, hogy ellenőrizhessék, a határon túli szolgáltatók megfelelnek-e a biztonsági előírásoknak.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A belső piac és szolgáltatások biztosa, Michel Barnier elmondta: „Az IMI-nek köszönhetően egy külföldi diploma beazonosítási folyamata az eddigi három hónap helyett két nap alatt befejeződhet. Most érkezett el az idő arra, hogy az IMI felfedje teljes potenciálját, hogy ezzel segítse elő a növekedést Európában, jobb és gyorsabb szolgáltatásokat kínálva a polgároknak és a vállalkozásoknak. ”

A javasolt stratégia lényeges elemei:

1. Új területek hozzáadása az IMI házirendjéhez: Az IMI jelenleg a szakképesítések azonosításában (Directive 2005/36/EC) és belső piaci szolgáltatásokban (Directive 2006/123/EC) nyújt segítséget az adminisztratív együttműködésben. A rendszert a kezdetektől rugalmasnak tervezték, hogy az együttműködés minden kívánalmainak és az egységes piac törvényhozásának támogatása érdekében könnyen testre szabható legyen. A határokon átívelő együttműködések terén nagy az érdeklődés az IMI kiterjesztése iránt a szerencsejátékok és az e-commerce irányába.

2. Az IMI funkcionalitásának további fejlesztése: Hosszú távon az IMI-nek széleskörű eszköztárrá kell válnia bármilyen adminisztratív együttműködésben. Ehhez a Bizottság megvizsgálja majd funkciók hozzáadásának lehetőségét, amely alkalmassá teszi például az közlési folyamatokban történő felhasználásra (sok területen, mint például a belső piaci irányelv vagy az e-commerce irányelv, közösségi törvények kötelezik a tagállamokat nemzeti felmérések közlésére egymás és a Bizottság felé).

3. Együttműködés már meglévő IT eszközökkel: Az IMI-ben megvan a potenciál, hogy kiegészítse mát IT eszközök funkcionalitását és fordítva. Az összhang elérhető az IMI más rendszerekhez csatlakoztatásával, amelyeknek azonos csoportok a felhasználói, mint például a szabályozott szakember adatbázis (Regulated Profession Database). Például megoldható lehetne különböző IT rendszerek egyetlen hozzáférésen keresztüli használata, illetve a bevitt adatok egymás közötti frissítése is. Ez sok időt és energiát spórolhatna meg több felhasználó számára.

A következő lépések:

2011 első felében a Bizottság egy javaslatot fog benyújtani az IMI működésének jogi szabályozásáért. Az eszköz célja, hogy egységesíti az IMI meglévő szabályait, másfelől egy átfogó adatvédelmi keretrendszert készít. Ezt az Európai Adatvédelmi Főfelügyelő követeli meg, a magas szintű jogbiztonság biztosítása érdekében, különös tekintettel a jövőbeni kiterjesztésekre.

Az IMI későbbi technikai fejlesztéseinek és a további területekre kiterjesztéseinek tervezete az éves IMI riportban lesz javasolva, ami 2012 februárjában lesz esedékes.

Mi az az IMI?

Az IMI egy biztonságos online alkalmazás, amelyet a Bizottság szoros együttműködésben fejlesztett a tagállamokkal. 2008 novembere óta működik. Az IMI a kompetens hatóságok és a külföldi társszervek közötti kommunikációt segíti elő. Az IMI segít a felhasználóknak:

  • megtalálni a felhasználóknak a megfelelő hatóságokat, amelyekkel más tagállamokban felveheti a kapcsolatot;
  • előre lefordított sablonkérdések és válaszok segítségével kommunikálni az adott hatósággal;
  •  Az információcsere folyamatának ellenőrzésében.

Hogy működik az IMI a gyakorlatban?

Az IMI-t a kompetens hatóságok nemzeti, regionális és helyi szinten használhatják az EU-n belül, Izlandon, Liechtenstein és Norvégiában, akik elfogadták a speciális jogi szabályozást. Az IMI segít átlendülni a legfőbb akadályokon, hogy más tagállamokban segítséget kereshessenek, mint például:

  • a bizonytalanság, hogy kivel kell kapcsolatba lépni;
  • nyelvi akadályok;
  • az együttműködésben alapvető folyamatok hiánya.

Például egy magyar fogorvos Németországban szeretne dolgozni, ám ehhez szüksége lesz a végzettségének igazolására a kompetens német regionális fogorvosi kamara felé, akiknek aztán el kell fogadniuk a fogorvos magyar diplomáját. Az Imit használva a hatóság azonosíthatja a kompetens magyar társszervet és német nyelvű kérdések közül választhat. A magyar hatóság magyarul kapja meg a kérdést, majd kiválasztva a megfelelő választ, a német fél szintén németül kapja meg azt Németországban. Ez sokkal gyorsabb, mint faxon vagy levélben információt cserélni, amit gyakran még fordítani is kell. Az összes, IMI-n keresztül beérkezett kérelem 58%-ára két héten belül érkezett válasz. A fogász esetében ez azt jelenti, hogy a pályázatát gyorsabban bírálják el költséges fordítások nélkül és késedelem nélkül munkába állhat Németországban.

További információ:

http://ec.europa.eu/imi-net