Uniós felmérés a gyermekek internetezési szokásairól

Az Európai Bizottság által közzétett összeurópai felmérés szerint az európai gyerekek átlagosan 7 éves korukban kezdik használni az internetet, azonban a 9–12 éves korú gyerekek közül csak minden harmadik érzi úgy, hogy elegendő mennyiségű, az ő korosztályukbeli gyerekeknek szóló „jó dolog" érhető el online. A tanulmányból az is kiderül, hogy nyolc gyerekből egy már szerzett nyugtalanító tapasztalatokat internetezés közben, és hogy a gyerekek még nem tettek szert az internetezéshez szükséges készségekre és magabiztosságra. E problémák kezelésének elősegítése érdekében a Bizottság a gyerekeknek szóló, magas színvonalú internetes tartalmak létrehozását ösztönző pályázatot írt ki. A Bizottság az európai digitális menetrend részeként elkötelezetten támogatja a szülők és gyerekek biztonságos internethasználatát.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „A gyerekek egyre korábban kezdik használni a világhálót. Gondoskodnunk kell róla, hogy magabiztosan kezeljék az internetet, és böngészés közben izgalmas, biztonságos, tanulságos és életkoruknak megfelelő tartalmakat találjanak.”

A gyerekek egyre fiatalabb koruktól kezdve és egyre hosszabban interneteznek

A felmérés szerint a gyerekek minden eddiginél korábban kezdenek el internetezni. A most 15-16 éves gyerekek 11 éves koruktól használják az internetet, míg a 9-10 évesek azt mondták, hogy 7 éves korukban interneteztek először. Országok szerinti különbségek is mutatkoznak: a gyerekek legkorábban az északi országokban, Észtországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban kezdenek internetezni, míg Ausztriában, Görögországban, Olaszországban, Portugáliában és Romániában erre csak később kerül sor. A gyerekek fele naponta átlagosan másfél órát internetezik. A 15-16 évesek még ennél is aktívabb internethasználók, 77%-uk mindennap böngészi a világhálót.

A felmérésben részt vevő gyerekek azt mondták, elsősorban iskolai feladatokhoz vagy videók megtekintésére használják az internetet (84, illetve 83%-ban). A játékok (74%) és az azonnali üzenetküldéssel történő csevegés (61%) a következő két legnépszerűbb online tevékenység.

A gyerekek főleg otthonról interneteznek (85%). A 13-16 évesek több mint fele a hálószobájában rendelkezik internethozzáféréssel. Az iskola a második leggyakoribb internethasználati helyszín (63%). A legtöbb gyerek személyi számítógépen vagy laptopon böngészik, egyharmaduk pedig mobiltelefonjuk vagy más hordozható eszközök segítségével csatlakozik a világhálóra.

Az online kockázatok száma csökken, de a gyerekeknek még mindig hiányosak a biztonsággal kapcsolatos, alapvető készségeik

A felmérés arra is rámutat, hogy a korábbi felmérések adataihoz képest a gyerekek kevesebb online kockázatnak vannak kitéve. Az európai gyerekek 5%-át zaklatták már az interneten. A legtöbb érintett gyerek (14%) Észtországban és Romániában található. Nyolc gyerek közül egy bukkant a böngészés során kellemetlen vagy nyugtalanító dolgokra.

Ezzel egyidejűleg a jelentésből kiderül, hogy noha a felnőttek „digitális generációként” tekintenek a fiatalokra, a fiatalabb gyerekek felének hiányosak az alapvető biztonsági készségei, mint az adatvédelmi beállítások kezelése vagy a nem kívánatos kapcsolatok kizárása.

A 11-16 évesek 30%-a élt már át a túlzott internethasználattal kapcsolatos tüneteket, például: különösebb cél és érdeklődés nélkül folytatja a böngészést; kevesebb időt tölt a barátaival és a családjával vagy kevesebb időt fordít az iskolai feladatokra az online időtöltés miatt; idegességet érez, ha nem internetezhet. Az EU „Biztonságosabb internet” nevű programja 2011-ben társfinanszírozást fog nyújtani egy, a probléma jobb megértését szolgáló projektnek.

Az innovatív és életkornak megfelelő tartalmak támogatása

Az Európai Bizottság és a 14 országban megtalálható „Biztonságosabb internet” központok bejelentették, hogy pályázatot írnak ki a legjobb, gyermekeknek szóló online tartalomért járó európai díjért. A pályázaton az online tartalmak készítői két kategóriában vehetnek részt: 12-17 évesek, illetve felnőttek. A pályázat ösztönözni kívánja a gyermekeknek és a fiataloknak szóló, magas színvonalú online tartalmak készítését és terjesztését. A pályázatot a következő 14 országban bonyolítják le: Belgium, Cseh Köztársaság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Szlovénia és Spanyolország. A nemzeti pályázatok mindkét kategóriájának győztesei fognak versengeni az európai díjért. Az eredményhirdetésre 2011 júniusában kerül sor.

Előzmények

Az EUKidsOnline felmérést több mint 23 000 gyermek és édesapjuk vagy édesanyjuk részvételével a következő országokban végezték el: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Dánia, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovénia és Törökország. A felmérés az EUKidsOnline II projekt részeként a „Biztonságosabb internet” program finanszírozásával készült. A koordinációt a London School of Economics and Political Science végezte.

A Bizottság önszabályozó megállapodásokat kötött a fiatal generáció körében legnépszerűbb online szolgáltatásokat nyújtó egyes szolgáltatókkal (közösségi hálózatok, mobiltelefon-szolgáltatók). A gyermekek internetes védelmével kapcsolatos önszabályozó intézkedések további fejlesztése a digitális menetrend politikájának része, melynek célja, hogy növelje az új technológiák biztonságosságát és erősítse az alkalmazásukba vetett bizalmat.

2009-ben az Európai Bizottság kampányt indított az elektronikus zaklatás leküzdésére az összes uniós tagállamban, melyet az INSAFE figyelemfelkeltő központok hálózata bonyolított le.

Az INSAFE-hálózat segélyvonalat is létrehozott, amelyeken a gyermekek, szüleik és tanáraik személyre szabott tanácsadást kérhetnek a biztonsággal kapcsolatos ügyekben, beleértve az elektronikus zaklatást is.

További információk:

A jelentés teljes terjedelmében a következő internetcímen érhető el:

www.eukidsonline.net

További információk a Biztonságosabb Internetért Fórumról:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/events/forum/index_en.htm

További információk a pályázatról:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/events/competition/index_en.htm