Uniós forrásból fejlesztik az APEH informatikai rendszerét

2010. november 1. hétfő, 02:40 • MTI
Az európai uniós forrásból megvalósuló Adóalany Centrikus Adatszolgáltatási Modell (ACM) projekt a megvalósítás végéhez közeledik, az 1,26 milliárd forintos fejlesztést 14 hónapig tartó tesztelés és egy harmincnapos próbaüzem zárja le – közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) szerdán az MTI-vel. A sikeres próbaüzemi működés után először az adóhivatali vezetők és ügyintézők, majd várhatóan jövő év során fokozatosan az adózók is használatba vehetik a rendszert – áll a közleményben. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ (PMISZK) 2008-ban írta alá a támogatási szerződést az APEH informatikai rendszerének korszerűsítéséről, amelyben a kilencvenes évek vége óta nem zajlott ilyen komoly fejlesztés.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A közbeszerzési eljárás eredményeként az Albacomp RI Kft. nyerte el a projekt megvalósításának lehetőségét. A bruttó 1,26 milliárd forint támogatási összeg felhasználásával és kétszáz APEH-munkatárs részvételével megvalósuló informatikai fejlesztés új, az Ügyfélkapun keresztül elérhető internetes szolgáltatásokat nyújt majd az adózók számára, melyek kényelmesebbé és egyszerűbbé teszik az adóhatóság és az adózók együttműködését.

Az ACM projekt céljai között szerepel többek között, hogy lehetővé tegye az adózók számára, hogy megtekintsék az adóhatóságnál nyilvántartott alapadataikat akár öt évre visszamenőleg, illetve nyomon követhetővé váljon az adózói bevallások beérkezése, feldolgozottságuk állapota is. Egyik várhatóan fontos szolgáltatása lesz, amely felsorolja a fontosabb hiányzó, be nem adott bevallásokat, amelyeket az adózónak pótolnia szükséges.

A projekt részeként folyamatban van egy olyan szolgáltatás fejlesztése is, melynek segítségével az adózó meg tud győződni arról, hogy érvényes megbízólevél alapján folytat-e nála ellenőrzést a magát adóellenőrként bemutató személy. Másik fontos cél, hogy a munkáltatók számára lehetőség nyíljon arra, hogy lekérdezzék a munkavállalóik adóhatósághoz történő bejelentettségét, ezenfelül a munkavállalóknak is lehetőségük lesz megtekinteni, hogy az adóhatóságnál mely munkáltatók milyen időszakra jelentették be őket.

A projekt befejezését követően az adózóknak lehetőségük nyílik arra is, hogy saját személyi jövedelemadójuk egyszázalékos felajánlását, illetve annak érvényességét megtekintsék, továbbá megtudhatják, hogy melyik szervezet pontosan mekkora összeget kapott a befizetett adóból.

(MTI)