ÚtraManó: Utazás közben mesél a magyar mobil alkalmazás

2017. április 21. péntek, 08:30 • www.kamaraonline.hu
A Felelős Innováció díjas, Plukkido tervezőcsapat újabb gyereknevelést segítő eszköze, az ÚtraManó egy gps alapú alkalmazás, amivel az autóban utazó gyermek arról hall mesét, amit éppen a környezetében lát. A tervezők 2014 óta dolgoznak azon, hogy játékos eszközeikkel megoldást nyújtsanak a családoknak a leggyakoribb nevelési problémáikra.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Plukkido tervezői a mára már több mint 2500 család otthonában megtalálható gyereknevelést segítő játékaik és módszertanuk fejlesztését követően tavaly elindították a játszótéri konfliktusokat feloldó, szabadtéri Ideki programot. Idén nyáron már a hosszú autós utazások során nyújtanak segítséget a kisgyermekes szülőknek.

Szinte minden, autóval rendelkező családnak ismerős az a helyzet, amikor a gyermek az út során nyugtalan lesz a mozgáshiány, az ingerek egyhangúsága miatt, ami természetes jelenség, a szülők mégis gyakran feszülten kezelik a helyzetet. Esetleg olyan eszközökhöz nyúlnak, amelyek ideig-óráig működnek, de folyamatos készenlétet igényelnek a szülő részéről.

A Plukkido szakemberei 2015-ben a fejükbe vették, hogy - ebben a helyzetben is bevetve a gyerekek fantáziavilágát - mindenki számára élvezetes utazást biztosító eszközt alkotnak, ami még fejleszti is a gyerekeket.

Honnan jött az alkalmazás ötlete?

A tervezők első körben az otthoni, offline motivációs táblajátékaik autós verzióján törték a fejüket, a csapat ugyanis ragaszkodott a minőségi alapanyagokból készített, esztétikailag is élményt nyújtó fizikai termékek kivitelezéshez. Ekkor számos, kikerülhetetlennek tűnő (főként ergonómiai) problémaforrással találták szembe magukat, így döntöttek végül egy alkalmazás fejlesztése mellett, annak ellenére, hogy szándékosan tartották távol magukat az IT világától.

Ezt az ellenállást egy kicsit elengedve, egy nyári utazás során az egyik alapító fejéből kipattant a megoldás és előállt egy olyan alkalmazás ötletével, amivel nem „leválasztják” a gyermekeket a külvilágról, hanem összekapcsolják vele, mégpedig egy számukra mindig érdekes közvetítő közeggel, a mesével.

Megszületett az ÚtraManó

Az ÚtraManó alkalmazás előre felvett, zenei aláfestéssel rendelkező audioanyagot játszik le a gyermeknek, amint egy adott pont közelébe érkeznek a járművel. Az út során ezekből az audioanyagokból egy mese áll össze, miközben a gyermek kifelé figyel, várja a következő látnivalót, azaz egy meserészletet és nem unatkozik.

A meserészletek írásakor és időzítésekor a szakemberek figyelembe veszik a kisgyermekek pszichológiai jellemzőit, érdeklődését. Időt hagynak a látottak feldolgozására, valamint beépítik a mára már több ezer fős közösségüktől származó, kisgyermekes családok tapasztalatait.

A tervezőcsapat

Az ötlet megszületésekor a Plukkido csapatából az alkalmazás fejlesztéséhez épp csak a fejlesztő hiányzott. A meseírást, a grafikai tervezést és a menedzselést tudták vállalni házon belül az alapítók is. Egy startup rendezvényen találkoztak egy kisgyermekes, tapasztalt fejlesztő szakemberrel, akivel kiegészülve eljutottak a béta verzióig, ami már zenei kísérettel is rendelkezik.

Idő közben zeneszerzők is csatlakoztak a projekthez. Az alkalmazás fejlesztését saját, kibővült csapatukon belül oldották meg, költségeiket a többi, nevelést segítő eszközeik bevételéből finanszírozták.

Az alkalmazás alapverziója 2017-ben ingyenes letöltéssel elérhető lesz, a fővárosból a Balatonra tartó családok már májustól örömüket lelhetik Szusz, a kis szélgyerek és a Felhő kalandjaiban, akik az út során párbeszédbe is elegyednek az utazó gyerekekkel.