Van védelmünk külföldi webáruházakkal szemben

2015. október 10. szombat, 16:43 • www.hirado.hu
Vitás ügyekben Magyarországon a Budapesti Békéltető Testület hoz döntést, ingyenesen és gyorsan. A testület közlése szerint egy uniós kimutatás szerint tíz év alatt kétszeresére duzzadt az Európai Unióban az internetes vásárlások számaránya, és 2014-ben már a megkérdezett uniós fogyasztók fele vásárolt online. A lakosság 44 százaléka viszont még mindig nem tudja, hogy 14 napon belül meggondolhatja magát, miközben az eltelt egy évben közel egyharmaduk tapasztalt valamilyen problémát, amikor webáruházból rendelt.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Közölte, Magyarországon a 31 százalékos európai uniós átlagot meghaladó, 38 százalékos az online vásárlással összefüggő problémás ügyek száma. Az esetek megoldását segíti a Budapesti Békéltető Testület, amelynek eljárása eredményeként az ügyek közel 40 százalékában egyezségre jutnak a felek.

A fogyasztónak így nem kell perre mennie, a bírósági út helyett békésen rendezni tudja a vitát a céggel. Ha pedig egy másik tagállami webáruházzal támadt vita, egyedül a testület dönti az ügyben, ingyenesen és gyorsan - ennek előtte persze törekszik az egyezség létrehozására. Mindezt már anélkül, hogy a panaszosnak a számítógépe mellől fel kellene állnia: a kérelem online is benyújtható ezen az oldalon.

A szervezet díjmentesen nyújt jogi tanácsot a fogyasztói jogokról, kötelezettségekről, lehet szó akár garanciáról, számlatartozásról, egy rosszul sikerült utazásról vagy tönkrement műszaki cikkről.