Veeam – Adatmentés nélkül nem megy! Ez pedig a mi felelősségünk.

2021. október 12. kedd, 11:18
Interjú Keszler Mátyással, a Veem hazai operációért felelős területi képviselővel. A Veeam 2013-ban jelent meg hazai képviselettel, ennek apropójából beszélgettünk Mátyással.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
 

- Infotér: Miért fontos egyáltalán az adataink védelme, mentése?

- Keszler Mátyás:  Az adat a mi tulajdonunk, de egyben a mi felelősségünk is. Korunk legértékesebb kincse, védelmétől eltekinteni olyan, mint biztosítási védelem nélkül hagyni komolyabb értékeinket, vagy könnyen eltulajdonítható helyen hagyni megtakarításainkat.

- Infotér: Értem, de milyen előnyöm származik abból, ha mentem az adataimat? Különben is, egy vállalatnak több helyen, akár a felhőben is található adata, így igen nehéz menteni, van erre értelmes megoldás?

- Keszler Mátyás: Nézzük akkor az előnyöket. Először is véd a zsarolóvírusok ellen, mert egy jó adatvédelmi megoldás képes – architektúrától függően – akár pár perc alatt visszaállítani egy korábbi mentett állapotot. Aztán ott van az adat hasznosítási faktor: ha már van egy mentésem, akkor azon tudok különböző elemzéseket végezni, teszteket futtatni, megkönnyíteni az IT dolgát és nem utolsó sorban jelentősen meggyorsítom az audit lefolyását. Több olyan megoldás létezik, amelyik a publikus, privát,  managed cloudból képes visszaállítani úgy, hogy (ez a rész nekem kicsit kusza) a korábban említett visszaállítási időket tartja, ez ma már egyfajta „alap” elvárás egy adatvédelmi szoftvertől.

- Infotér:A skálázhatóság szempontjából mit kínáltok? Ismerek olyan mentési megoldásokat, amelyek jók egy KKV-ra, és olyanokat is, amelyeket kifejezetten nagyvállalatokra terveztek. Nade mindkettőt?

- Keszler Mátyás: Az általunk képviselt megoldás a KKV szektorból indult, és egy jól átgondolt roadmap alapján építette hozzá a nagyvállalati funkcionalitást. A Veeam egy teljesen más architektúra mentén építkezik, mint a korábbi piaci megoldások, talán ennek is köszönheti sikerét. Érdemes megnézni a Gartner MQ 2020-as elemzését, napjainkban a Veeam vezeti a legjobban használható (ability to execute) szoftverek listáját. Mivel a megoldásunk egy külön -egyébként ingyenes- szoftver komponens segítségével skálázódik, ezért képesek vagyunk igen komoly méretű és komplexitású környezetek mentésére is.

- Infotér: Mi számít jelentős méretű installációnak, azaz mi alapján számoljátok a méretet?

- Keszler Mátyás: 100 mentendő szerver (virtuális, fizikai, cloud) felett már nagynak számít, de nem ritka az 500 + szerverrel rendelkező környezet sem. Itthon van jópár 1000 + szerveres installációnk, a legnagyobb vállalatok közül is egyre többen használnak minket, minden iparágban gyűjtöttünk komoly referenciákat.

- Infotér: Végezetül hadd kérdezzem meg azt, hogy miért a Veeam, miben vagytok mások, többek, jobbak?

- Keszler Mátyás: A jelszavunk:  gyorsaság, megbízhatóság, megfizethetőség. De lehet alaposabban tájékozódni november 11.-én az éves online rendezvényünkön (VeeamON). Lesz ügyfél előadás, kerekasztal beszélgetés, bevett iparági gyakorlatok, ötletek a zsarolóvírusok elleni védekezéshez és sok minden más. Szeretettel várjuk az érdeklődőket: https://go.veeam.com/veeamon-tour-online-hu