Végre itt az egységes EU-s mobiltöltő

2011. február 9. szerda, 02:48 • europa.eu
Ma bemutatták a micro-USB-n alapuló egységes mobiltöltőt, amely az összes újonnan vásárolt okostelefonhoz jó. Az összes mobiltelefonnal kompatibilis egységes töltő egyszerű ötletének megvalósítását a Bizottság már sok éve szorgalmazta. Az Európai Bizottság és 14 mobiltelefon-gyártó közötti együttműködésnek köszönhetően itt a megoldás: „Egy töltő mindenhez” (onechargerforall.eu). Az adatátvitelre képes telefonokhoz 2010. december 29‑én új műszaki szabványokat hoztak nyilvánosságra. A mai napon Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke kezébe veheti az egységes szabványtöltő mintapéldányát, amelyet Bridget Cosgrave, az európai digitális technológiai ágazat legnagyobb szövetségének, a DIGITALEUROPE-nak a főigazgatója nyújt át neki.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 "Üdvözlöm az új uniós szabványnak megfelelően készülő mobiltöltők piacra kerülését, ami igazán jó hír az európai fogyasztók számára. Most arra várunk, hogy az új töltők és a velük kompatibilis mobiltelefonok megjelenjek a boltokban. Arra biztatom az ágazatot, hogy gyorsítsa fel a termékek piaci bevezetését annak érdekében, hogy a polgárok az egész Unió területén minél hamarabb élvezhessék az egységes mobiltöltő nyújtotta előnyöket”, mondta Antonio Tajani, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos, az Európai Bizottság alelnöke.

 

A mai nappal kezdődik a megvalósítási folyamat, amelyet az Európai Bizottság indított el. A Bizottság támogatása lehetővé tette a gyártók számára, hogy viszonylag rövid időn belül vezethessék be ezt az európai fogyasztók számára előnyökkel járó terméket. Az EU a józan ész által diktált megközelítést alkalmazva, mindenki számára kedvező módon oldotta meg a töltőproblémát – új szabályozás nélkül. Az Európai Bizottság együttműködik az ágazattal, hogy az uniós polgárok mielőbb hasznát láthassák a kezdeményezésnek.

A mobiltöltőkre vonatkozó szabványok 2010 decemberi nyilvánosságra hozatala után a mobiltelefon-gyártók most megtehetik a szükséges tervezési és tesztelési változtatásokat, így biztosítva a kompatibilis telefonok biztonságosságát és interoperabilitását. A különböző márkájú, adatátvitelre képes kompatibilis mobiltelefonok ugyanazzal az egységes töltővel lesznek működtethetők. Ez nagy előrelépés a mobiltelefon-használók számára. A 14 mobiltelefon-gyártó megállapodott abban, hogy 2011 folyamán bevezetik az új egységes mobiltöltőt az európai piacra.

Az egységes mobiltöltő kézzelfogható bizonyíték arra, hogy hogyan könnyítheti meg a szabványosítás az európaiak életét. A szabványosítás az egyik fő eszköz, amelyet a Bizottság támogat az egységes piacban rejlő potenciál kiaknázására, amint azt a 2011 januári éves növekedési jelentésben is indítványozta.

Előzmények

A mobiltöltők kompatibilitásának hiánya nemcsak a felhasználóknak okoz vesződséget, hanem fontos környezetvédelmi problémát is jelent az Európai Unióban. A mobiltelefonjukat lecserélni kívánó felhasználóknak gyakran új töltőt is vásárolniuk kell, függetlenül attól, hogy milyen állapotban van meglévő mobiltöltőjük.

Az Európai Bizottság kérését követően 14 vezető mobiltelefon-gyártó írt alá egyetértési megállapodást arról, hogy harmonizálják az EU területén forgalmazott adatátvitelre képes telefonjaik töltőit. Az egyetértési megállapodást a következő vállalatok írták alá: az Apple, az Emblaze Mobile, a Huawei Technologies, az LGE, a Motorola Mobility, a NEC, a Nokia, a Qualcomm, a Research In Motion (RIM), a Samsung, a Sony Ericsson, a TCT Mobile (ALCATEL mobiltelefonok), a Texas Instruments és az Atmel.

Az Európai Bizottságtól kapott mandátumuk alapján az európai szabványügyi testületek (a CEN-CENELEC és az ETSI) harmonizált szabványokat adtak ki, amelyeket 2011‑től be kell tartani az adatátvitelre képes, az egységes mobiltöltővel kompatibilis mobiltelefonok gyártásánál. Az egységes mobiltöltő mikro-USB csatlakozóval működik. Az egyetértési megállapodás értelmében a mikro-USB csatlakozóval nem kompatibilis telefonoknál engedélyezett az adapter.

A megállapodás az adatátvitelre képes mobiltelefonokra vonatkozik, azaz azokra, amelyeket képek, fájlok és zenék megosztására számítógéphez lehet csatlakoztatni. A piacot már uralják az adatátvitelre képes mobiltelefonok. Az ún. okostelefonok az adatátvitelre képes telefonok egyik fajtáját képezik.

További információk:

Egy töltő mindenhez