Vezetékes gyorsjelentés

2015. július 16. csütörtök, 09:33 • www.internetkon.hu
A Nemzet Média- és Hírközlési Hatóság gyorsjelentése szerint májusban 2,24 millió vezetékes netelőfizetés volt az országban, ez 110 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Miközben a vezetékes netkapcsolatok száma egyre lassabban nő, folyamatosan váltanak a hazai felhasználók a gyorsabb hozzáférésekre. Az NMHH közlése szerint idén májusban már 1,016 millió olyan előfizetés volt országszerte, amely 30 Mbit/s-os vagy annál gyorsabb nethozzáférést tartalmazott. Egy évvel korábban ez az érték még csak 840 ezer volt, vagyis egy év alatt 20 százalékkal nőtt az ilyen típusú kapcsolatok száma.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Májusban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma 783 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetései májusban 1050 ezerre nőttek. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás esetében 409 ezer előfizetés volt a hónap végén. 2015. május végén az adatszolgáltatók vezetékes szélessávú internet-előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,480 millió volt.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül. A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,7 százalék, második helyen a UPC, részesedése 21,9 százalék, a harmadik a sorban a Digi 14,4 százalékos részesedéssel, negyedik helyen pedig az Invitel található 9,5 százalékkal. Ezen kívül több száz kisebb szolgáltató szolgáltat a piacon, amelyek piaci részesedése összesen 18,6 százalékot tesz ki.

A teljes hangcsatorna-számon belül – a beérkezett adatok alapján – a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 1,175 millió (az előző hónapban 1,221 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 809 ezer (az előző hónapban 805 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 1 027 ezerre nőtt az előző havi 987 ezerről. A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 3,073 millió 2015. május végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve a legnagyobb piaci részesedése a Telekomnak van, ez 54,5 százalékot jelent. Második helyen a UPC áll 15,9 százalékkal, harmadik az Invitel 12,6 százalékkal, majd a Digi 10,3 százalékkal következik a sorban. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik.

Májusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 30,58 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 65,46 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 160 millió, IP-alapon pedig 188 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 115,5 perc volt.

2015 májusáig az előfizetők a szolgáltató váltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében összesen 744 ezer földrajzi számot hordoztak.