Vidéki szélessávú finanszírozási alap Angliában és Skóciában

2011. augusztus 23. kedd, 13:02 • BBC
Mintegy 363 millió font támogatást kaptak Anglia és Skócia vidéki területei a szélessávú internetkapcsolatuk javításának céljából. Cumbria kapta a legnagyobb összeget, több mint 17 millió fontot, amelyből a lakások 96,2 százaléka részesülhet. Ezzel szemben London nem kapott semmit, mivel feltételezhető, hogy az ottani magán-beruházás a fővárás minden részét fedezi majd.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A támogatott pénz sorsáról a helyi hatóságok a helyi lakosokkal együtt döntenek majd. A megyei tanácsok és a magánvállalkozók feladata lesz a szélessávú hálózat kiépítése saját területükön. Ezenkívül megkövetelik a kivitelezési tervezet kidolgozását, valamint további kiegészítő finanszírozási források megkeresését. A skót kormány feladata lesz a pénz felhasználási módjának kiosztása. Wales és Észak-Írország már megkapta részesedését az 530 millió fontos szélessávú alapból, amelyből a TV előfizetési díjat helyezte hatályon kívül. A kormány reméli, hogy a pénz kiosztása a folyamat felgyorsításához, a teljes kiépítettség eléréséhez vezet majd. Ehhez kapcsolódóan ígéretet is tett arra, hogy az Egyesült Királyság Európa legjobb szélessávú hálózatával fog rendelkezni 2015-re.
Az angliai otthonok harmada állami támogatás nélkül nem jutna a kereskedelmi szolgáltatók nyújtotta szélessávú szolgáltatáshoz. Ez annak az eredménye, hogy a vidéken élő emberek száma és a befektetési költségek tekintetében a beruházás nem jelentene jó befektetést olyan nagy szolgáltatók számára sem, mint például a BT, vagy a Virgin Media. Ennek következtében például Berkshire lakásainak 8 százaléka valószínűleg nem kap majd szélessávú szolgáltatást kereskedelmi cégeken keresztül, ezért csak 1,4 millió fontot osztanak ki. Néhányan megkérdőjelezték, hogy az 530 millió font valóban elegendő-e ahhoz, hogy betöltsék az űrt.
Malcolm Colbert a Független Hálózati Együttműködési Társaság (INCA) vezetője, amelynek célja az Egyesült Királyságbeli közösségi szélessávú projektek összehangolása. Colbert Suffolkban él ahova 11.6 milliót osztottak ki. Elmondta, hogy a támogatás alapján 70 font jut egy házra, míg a kialakítási költség 1000 font per épületre tehető, így jelentős különbség figyelhető meg a kormányzat által nyújtott támogatás és a tényleges költségek között.
Colbert örömmel fogadta az újonnan bejelentett állami gyorsított programot: - Nagy volt a nyomás a képviselőkön, mivel sokan állították, hogy nem sok minden történt az elmúlt időkben.
A Vidéki Szövetség is üdvözölte a bejelentést, ugyanakkor kétségek is felmerültek: - A mai bejelentés szerint otthonaink és üzleteink 90 százalékában lesz elérthető a szupergyors szélessávú hálózat 2015-ig. Más európai országokban, mint például Dániában mindössze az otthonok 1 százaléka esik kívül az ADSL, illetve a WiMAX szélessávú üvegszálas szolgáltatásának lefedettsége alól.

Fodor Péter