Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program véleményezése

2014. november 24. hétfő, 14:29
Az Informatika a Társadalomért Egyesület (INFOTÉR) észrevételei a VEKOP 2014. november 7-én partnerségi egyeztetésre bocsátott változatának tartalmához

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A VEKOP 3. Infokommunikációs prioritásának a tartalmát, összehasonlításban a GINOP-al, illetve figyelembe véve a Közép-Magyarországi régiós szükségleteket átgondolni javasoljuk:

A leglényegesebb probléma: a 3. IKT prioritás tervezett kerete: mintegy 10 millió euró EU-s forrás (tagállami kiegészítéssel összesen kb. 6,3 milliárd Ft) a VEKOP összes forrásának mindössze 2,19%-át jelenti, amely rendkívül kevés (összehasonlítva mondjuk a K+F+I prioritás 20,4%-ával). A KMR IKT szektorban betöltött fontosságát (lásd itt tevékenykednek a jelentősebb infokommunikációs cégek) tekintve ezt az arányt legalább 12-15% körüli szintre kellene növelni.

A prioritás intézkedéseinek leírásánál megfontolásra javasoljuk, elsősorban akkor ha van mód forrásnövelésre, hogy a GINOP-hoz hasonlóan a VEKOP-ban is legyenek digitális gazdaság előmozdítását és digitális közösségi hozzáférés erősítését célzó programok, hiszen mind a KMR-s kkv-k (EU-s összevetésben alacsony) IKT ellátottsága, mind a régióban található hátrányos helyzetű, digitális kompetenciákkal nem rendelkező állampolgárok száma ezt indokolná (jelenleg csak a versenyképes IKT szektorra és a kormányzati szélessávú hálózatok fejlesztésére van intézkedés tervezve).