Alföldi István: „A szakpolitikában nem lehetünk semlegesek”

2011. március 21. hétfő, 01:57 • infoter.eu
Amikor a számítástechnikai eszközök használata társadalmi mérteket öltött, a tudomány felelőssége megsokszorozódott.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) a nevén nem változtatva, de működésének területeit és felelősségét átgondolva a digitális esélyegyenlőség kivívásában való aktív részvételt határozta meg legfőbb feladatának – nyilatkozta az infoter.hu-nak Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója.
A digitális írástudás elsajátítása az egyik első lépés a digitális esélyegyenlőség felé, ezért vállalkozott az NJSZT a számítástechnikai, számítógép-használói ismeretek képzés keretében való terjesztésének megszervezésére és minőségi felügyeletére. Érthető tehát, hogy a társaság a számítógép kezeléséhez megfelelő felkészültséget adó ECDL (European Computer Driving Licence) képzés révén az egész országban ismertté vált. Ma már közel 400 ezer ember rendelkezik hazánkban a számítógép kezeléséhez szóló jogosítvánnyal. Alföldi szerint az abból fakadó megtakarítás, ami a számítógép használók kellő felkészültsége miatt keletkezik – például a felhasználó tanácstalansága, képzetlensége miatt előálló munkaidő-veszteségek elkerülése révén – a legszerényebb becslések szerint is évi 230-250 milliárd forint.
Miközben politikai értelemben a legteljesebb semlegességre törekszik az NJSZT, a szakpolitika, az inkommunikáció terén a társaság nem lehet semleges – hangsúlyozta Alföldi István, aki Mester Sándor (infoter.hu) kérdéseire válaszolt. A digitális szakadék felszámolását, valamit az egészségipar fejlesztését jelölte meg Alföldi példaként, hogy érzékeltesse: milyen célok elérését tarja fontosnak a Digitális Megújulás Cselekvési Tervben, amelynek formálásából is kivette a részét az NJSZT.