Braun Péter: „A bitek és a bájtok demokratikusak”

2011. április 1. péntek, 02:41 • infoter.eu
A magyar főinformatikus közösség doyenje, Braun Péter szerint a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) fennállásának 14 esztendeje alatt nagyon hasznos és kellemes társasággá vált.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
„Általában egymás közt vagyunk, szállítók és ajánlattevők nincsenek jelen, így beszélhetünk fontos dolgokról, mint például arról, hogy valóban tartalék-e a tartalék, vagy: hogy miként lehet megtartani a munkaerőt, és még csomó olyan kérdésről, amelyek megválaszolása a vezető informatikusok számára létfontosságú” – mondta a VISZ elnöke. Braun Péter az idei CIO’11 konferencia és kiállítás (2011. március 24-25., Egerszalók) egyik szünetében válaszolt a VISZ alapítójának, Mester Sándornak (infoter.eu) a kérdéseire.

Braun Péter, aki az OTP igazgatóságának tagja, az OTP korábbi főinformatikusa, elmondta, hogy az eltelt 14 évben – a VISZ-nek is köszönhetően – sikerült sokhelyütt elfogadtatni a menedzsmentekkel, hogy vezető informatikus fontossága azonos a többi második szinten működő vezetőjével. „Azok a vállalatok, amelyek hamar felismerték, hogy az informatikai vezetőnek az igazgatóságban, vagy az ahhoz hasonló testületben van a helye, azok mindig sikeresebbek, mint azok, amelyek az informatikai vezetőt beosztották valamilyen rendszer alá” – mondta a VISZ-elnök.

A politikai kurzusváltás nem érinti a VISZ-t, „szerencsére a bitek és a bájtok teljesen demokratikusak, invariánsak erre” – fejtegette Braun Péter. Munkát azonban hoz magával minden ilyen változás, hiszen a rendszerváltásokkor átszervezik a gazdaságot – ez alól a mostani sem kivétel.

Egy kérdésre válaszolva a VISZ-elnök kifejtette, hogy a vezető informatikusok közössége zárt klubhoz hasonlatos: „aki egy évig betölt vezető informatikusi posztot, az megismeri a magyarok Istenét”, és bárhova veti is a sors, mindenhol hasonló szakmai problémákkal kell megküzdenie.

A jövő szövetségi céljai közül az elnök kiemelte, hogy a VISZ vezető informatikusai aktív részesei kívánnak lenni az utánpótlás felnevelésének. Fakultatív előadások keretében ismertetik meg az egyetemeken a leendő vezető informatikusait a szakma feladataival és mindennapjaival.