Gamification, avagy épülőben a Homo Ludens társadalma – Interjú Fromann Richárddal

2012. május 11. péntek, 05:04 • InfotérFromann Richárd, ELTE, gamification, játék, internet
Miközben a hétköznapi emberi tapasztalás számára követhetetlen ütemben és mélységben történő erőteljes társadalmi és technológiai változások egyre növekvő kihívást és problémát jelentenek, a megváltást ígérő információs társadalom öntudatlanul is kitermelt egy olyan új, nagy jövőt ígérő iparágat, amely várhatóan felülírja a korábbi társadalmi trendekre vonatkozó prognózisokat. Egyesek „motiváció 3.0”-ról beszélnek, mások az életminőség és a szubjektív jóllét gyökeres átalakulásáról, de vannak, akik egyenesen a homo ludens eljövendő korszakát jósolják. Ezt a jelenséget összefoglalóan ma a gamification címke alá helyezik. A világ ugyanis kezd rájönni, hogy a játékok és a játékos mechanizmusok alkalmazása az élet minden területét képesek átalakítani, hatékonnyá tenni, és nem utolsósorban a közérzetet, a hétköznapi hangulat jelentősen javítani.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

  A folyamatosan fejlődő infokommunikációs technológián keresztül a dolgozó emberek, a különböző betegségben szenvedők és az iskolapadot koptató tanulók előtt egy eddig ismeretlen kapu nyílik ki, amelyben a hatékony munkavégzés, a remélt gyógyulás és a mentális fejlődés Kánaánját ígéri, a játék felszabadult örömére és siker-mechanizmusára építve.

Fromann Richárd szociológus, onlinejáték-kutató nemrég az ELTÉ-n tarott előadást a Gamification-ről. Ezt követően válaszolt néhány kérdésünkre.