Hamarosan a kormány előtt az EKOP, ÁROP 2011-13-as akcióterve

2011. március 16. szerda, 01:54 • infoter.eu
Hamarosan a kormány elé kerül az EKOP és ÁROP 2011-13-as akcióterve. Az elektronikus közigazgatás fejlesztését és az állam megreformálását meghatározó uniós programok állapotáról és jövőjéről kérdeztük Csapody Dánielt, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Közigazgatás Reform Programok Irányító Hatóságának (KÖZIG IH) vezetőjét.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Az IH vezető Mester Sándor (infoter.eu) kérdéseire válaszolva elmondta, hogy az EKOP-ban a hétéves (2007-2013) időszakra rendelkezésre álló 116 milliárd forintos keret 50 százalékát 2010 decemberéig lekötötték. A kormány jóváhagyta a 2009-2010-es akcióterv módosítását 2010 decemberének végén, ezzel egy 20 milliárdos keretet nevesítettek. Nagyjából tehát a teljes EKOP keretből 37 milliárd forintnyi a még felhasználható keret. 2011. január végéig a teljes fejlesztési keret 22-23 százalékát fizették már ki a kedvezményezetteknek. Kisebbek a keretek az ÁROP esetében: a hétéves tervidőszakra 47 milliárd forint áll rendelkezésre, a még felhasználható összeg itt 17 milliárd körüli.
Arra a kérdésünkre, hogy milyen lehetőségek nyílnak az IH által felügyelt két operatív program új akcióterveiben, Csapody Dániel egyebek között a következőket mondta: „Új koncepcióval indulunk neki az önkormányzati ASP megvalósításának. A korábbi elképzeléshez képest, amely szerint több párhuzamos ASP központot tervezett az intézményrendszer felállítani, a jelenlegi elképzelés egyetlen ASP központ felállítására alapul. Jó pár modult tervezünk e központban megvalósítani, és minden egyes modul esetében 3-4 választható megoldást kívánunk majd nyújtani a központ szolgáltatásait igénybe vevő önkormányzatoknak. Itt a szállítói oldalon nagyon komoly szerepet szánunk a kkv-éknak.”