IT Parlament 2013: Vályi-Nagy Vilmos, infokommunikációért felelős államtitkár előadása

2013. június 14. péntek, 07:02 NFM, infoter.eu • Vályi-Nagy Vilmos, Információs Társadalom Parlamentje,
A kormányzati és az iparági együttműködés egyre növekvő fontosságára hívta fel a figyelmet Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára 2013. június 13-án, az Információs Társadalom Parlamentje nyitóelőadásán. Az államtitkár ismertette a hazai kis- és nagyvállalatokkal, multinacionális cégekkel és szakmai érdekvédelmi szervezetekkel egyeztetett kormányzati infokommunikációs stratégia legfontosabb elemeit. A dokumentumot, amely a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakra irányozza elő a forrásfelhasználás és a fejlesztés fő irányait, hamarosan nyilvánosságra hozzák és társadalmi vitára bocsátják.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az infokommunikációért felelős államtitkár az elmúlt három év eredményeit összefoglalva elmondta: elsőként a jogszabályi környezetet kellett a gyorsan fejlődő ágazat igényeihez igazítani, ezzel párhuzamosan pedig a kormányzati informatika konszolidációját kellett elvégezni. E folyamatok első fázisa 2012-ben lezárult, így jelenleg a fejlesztésé és a tervezésé a főszerep.

Vályi-Nagy Vilmos beszédében kifejtette: mivel Magyarországon még mindig magas a digitális írástudatlanság, ezért a 2014-2020-as fejlesztési prioritások között az infrastruktúrafejlesztések mellett a digitális kompetenciák fejlesztése is kiemelt szerephez jut. Nagy hangsúlyt kap majd a kis- és középvállalkozások informatikai fejlesztéseinek támogatása is. A kutatás-fejlesztési aktivitás ösztönzésével a vállalkozások olyan új szolgáltatásokkal bővíthetik kínálatukat, amellyel külföldi piacokon is megjelenhetnek.

Az államtitkár kitért a kormányzati informatikai fejlesztések jelentőségére is. Mint mondta: a cél az, hogy 2020-ig az intézmények többségében megteremtsék a teljes körű elektronikus ügyintézés lehetőségét. A soron következő uniós költségvetési ciklusról szólva kiemelte: az elsődleges cél az eljárásrend további ésszerűsítése, a pályáztatás, a döntéshozatal és a szerződéskötés folyamatának felgyorsítása.

Az Informatika a Társadalomért Egyesület által szervezett, kétnapos konferencia fővédnöke Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, az előadások és az interaktív kerekasztal-beszélgetések idei témája az „Infokommunikáció a versenyképességért”.