Peter Olson: „Lépjünk ki a komfort zónánkból!”

2012. október 1. hétfő, 20:54 • Peter Olson, MENTA, komfort zóna, IVSZ, DIGITALEUROPE
Arra biztatja a magyarországi infokom vállalkozásokat a DIGITALEUROPE elnöke, hogy lépjenek ki a komfort zónájukból. A több mint 100 nagy infokom céget és nemzeti szövetséget tömörítő szervezet első embere, Peter Olson az infoter.eu-nak adott interjújában hangsúlyozza, hogy az infokom megoldások megszüntetnek munkahelyeket, de teremtenek is. Peter Olson a szeptember végén megrendezett MENTA 2012 konferencia alkalmából létrejött beszélgetésen Mester Sándor (infoter.eu) kérdéseire válaszolt.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
– Hogyan látja Európa mai helyzetét a DIGITALEUROPE Szövetség?

– Nemcsak azt halljuk, hogy válsággal és kihívásokkal néz szembe Európa, hanem az infokommunikációs és szórakoztató elektronikai szektort képviselve azt is, hogy a mi szektorunk a krízis idei évében növekedett. Úgy becsüljük, hogy világszerte – és ez jellemző Európára is – a növekedés idén 3 százalék körüli. Az IKT szektor főleg a szolgáltatásokban, az alkalmazásoknak a felhőbe való költözésében, az állampolgároknak nyújtott felhőszolgáltatásokban tapasztalt új történéseknek köszönhetően, valamint a mobil széles sávú, igen pozitív hatású fejlesztések miatt növekszik. A nehézségek ellenére tehát pozitív jelek láthatók az IKT szektorban.

– Említette a válságot, amiről általában azt mondjuk, hogy tragédia, de ahogy ön is mondta, ez egy remek lehetőség a vállalatok számára. Ha jól tudom, több mint 100 nagy IKT céget képvisel az Önök szövetsége.

– Úgy gondolom, hogy a válság lehetőséget nyújt, ugyanis az IKT szektor hatékonyságot teremt más szektorokban. Segít pozitív módon a válságban, segít a racionalizálásban, segít a jobban fenntartható, hosszú távú növekedés megteremtésében. És igen, tudjuk, a racionalizálással az IKT szektor olykor megszűntet hagyományos munkaköröket, ugyanakkor kutatások igazolják, hogy több új állást teremtünk, mint amennyit megszüntetünk. Minden elveszett munkahelyre 2,8 új munkahely jut az IKT racionalizálásnak köszönhetően.

– Hogyan járul hozzá az önök szövetsége, mint egy civil szervezet a krízis legyőzéséhez?

– Úgy gondolom, hogy mint DIGITALEUROPE keményen dolgozunk azon az európai intézményekkel, az Európai Bizottsággal, az Európai Parlamenttel, a tagországokkal, a Miniszterek Tanácsával, hogy elmagyarázzuk az IKT és a szórakoztató elektronika fontosságát. Továbbá azon is dolgozunk, hogy megmutassuk, mire van szükségünk a politikusoktól ahhoz, hogy megteremthessük az ipar lehető legjobb játéktereit.

– Mi tanácsolna a magyar IKT vállalatoknak? Egy olyan konferencia alkalmából beszélgetünk, ahol magyar IKT vállalatok gyűlnek össze és cserélik ki tapasztalataikat. Tehát mit tanácsolna nekik ezekben az időkben?

– Mint tudjuk, a magyar piac igen kompetitív, mindenki küzd a piaci pozícióiért. Úgy gondolom, hogy szükséges a komfort zónán kívülre kerülni. Úgy hiszem, hogy a magyar cégeknek, vállalkozóknak és személyeknek meg kell érteniük, hogy egy sokkal nagyobb ekoszisztéma részei, mint amekkora a magyar piac. Amikor haladunk a felhő alapú szolgáltatások és a globális szolgáltatások felé, a dolgok többé már nem kötődnek a tagországok határaihoz, inkább európai vagy globális megközelítést kívánnak. Kilépve a komfort zónából, európai szemszögből tekintve a dolgokra, egy kis merészséggel és bátran kilépve a nagyobb világba a magyar vállalatok sikeresek lehetnek.