Sikeresen debütált az ingyenes WiFi szolgáltatás a vonatokon - videóval és fotógalériával

2011. szeptember 14. szerda, 05:58 • Infotérvasút, internet, Wifi, MÁV-start, Szélessáv
Kocsinként átlagosan 3 Mbps (maximálisan 7,2 Mbps) sávszélességű, ingyenes vezeték nélküli internet-hozzáférés (WiFi) áll az utasok rendelkezésére 2011. szeptember 2. óta a MÁV-Start Zrt. több vonatának a fedélzetén. Az első visszajelzések pozitívak, a szolgáltatás hiánypótló szerepet tölt be vonattal utazó a fiatalok és üzletemberek körében. A társaság reményei szerint az ingyenes internetezés lehetősége az eddig autóval közlekedők egy részét is átcsábítja a vasúthoz.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
    A személyszállító vasúttársaság szeptember másodikától ingyenes fedélzeti internetszolgáltatást biztosít tíz 3. generációs InterCity kocsin utasai számára. Az érintett járművek Budapest Keleti pályaudvar, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen és Budapest Nyugati pályaudvar viszonylatában, a Délibáb InterCity, a Borsod InterCity, a Kócsag InterCity és a Sajó InterCity szerelvényekben közlekednek.    Az utazók számára az internetelérés díjmentes, csupán vezeték nélküli hálózat elérésére alkalmas eszközre (például laptop, PDA, mobiltelefon) van szükség, így a szolgáltatás menet közben akár munkára, akár szórakozásra is elérhető.    Az érintett járművekben az ülőhelyek mellett 230 voltos csatlakozó található, amelynek segítségével menet közben is tölthetők az eszközök.    A vezeték nélküli internet-hozzáférés maximális sávszélessége kocsinként 7,2 Mbps, ezen osztoznak az aktuálisan csatlakozott felhasználók, ami elsősorban levelezésre, portálok olvasására elegendő. A nagyobb sávszélesség igényű szolgáltatásokat (például YouTube, egyéb nagy felbontású videó, fájlcsere) egyelőre szűrik annak érdekében, hogy mindenki kényelmesen internetezhessen. A megbízhatóbb működés céljából a kocsik külsejére jelerősítő antennákat szereltek. A kocsik belsejébe szerelt routereket úgy választották ki, hogy kibírják a szélsőséges körülményeket, így 40 fokos hőmérsékletig működőképesek.    - Szolgáltató vállalatként kiemelten fontos a személyszállító vasúttársaság számára, hogy az utasainak a vasúti utazást komfortossá, a vonatokon töltött időt pedig hasznossá tegye – mondta Monszpart Zsolt a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója. - A MÁV-START Zrt. tervei között szerepel a jövőben még több InterCity szerelvényére kiterjeszteni az ingyenes internetelérés lehetőségét további járműfelújításokkal és újabb motorvonatok beszerzésével. Ilyen módon a későbbiekben az ország más területein közlekedők számára is elérhető lesz a szolgáltatás – tette hozzá.    A fejlesztésben a személyszállító vasúttársaság partnere a Magyar Telekom Nyrt. - Mobilhálózatunk intenzív fejlesztése révén a Telekom mindig is arra várt, hogy legyenek olyan eszközök, szolgáltatások, platformok, amelyek ösztönzik a mobilinternet és az okostelefonok használatát – hangsúlyozta Király István, a Magyar Telekom marketing vezérigazgató-helyettese. - Igyekszünk még több értéket, nagyobb sávszélességet és nagyobb felhasználható adatmennyiséget kínálni azoknak, akik sokat és sokszor használják a mobilinternetet. Örülünk, hogy a diákok, üzletemberek számára hasznosan telik majd az utazással töltött idő, illetve ezáltal is szélesebb körben ismerhetik meg ügyfeleink a szélessáv lehetőségeit, előnyeit – mondta.    Jelen szerződés első 6 hónapjában a Magyar Telekom ingyenesen biztosítja az internetet a vasúttársaság számára, annak letelte után pedig havi 30 ezer forintért SIM kártyánként (kocsinként). A két társaság megállapodása 2 évre szól, melynek letelte után a MÁV-START Zrt. ismét megversenyezteti majd a szolgáltatókat.
    Mivel egy-egy kocsi felszerelése a szükséges eszközökkel több száz ezer forintba kerül, ezért a további, országos fejlesztéseket a mostani szolgáltatás tapasztalatait figyelembe véve tervezik meg.

    A sajtóeseményen a MÁV START Zrt. WiFi fotópályázatának 3 nyertes művét is bemutatták:


Fotó: Himer Dávid


Fotó: Pasqualetti Krisztina


Fotó: Bencze Balázs