Távgondoskodás feledékeny idős embereknek

2011. november 20. vasárnap, 06:57 • InfotérBME, CCE, távgondoskodás, idős, Alzheimer-kór, betegség, EU, AAL, labor
A CCE projekt célja a feledékeny idős emberek tevékenységének követésére alkalmas infokommunikációs megoldások kidolgozása és tesztelése. Olyan hardver és szoftver eszközöké, amelyek a betegség egy bizonyos fokáig közvetlen segítséget nyújthatnak az idős embernek, emellett közvetetten segítik a családot, továbbá a szociális munkások, az ápolók és a kezelőorvosok tevékenységét. A BME-n kialakított laborlakásban egy hálózatba kötött szenzorokon alapuló, a távközlési hálózat és az internet adta lehetőségeket kihasználó rendszer üzemel.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
    Egyre több idős ember él egyedül. Megdöbbentő adat, hogy csupán az Alzheimer-kórban szenvedők száma Magyarországon meghaladja a 160 ezret. És akkor még nem beszéltünk azokról az idős emberekről, akik más, szív- és érrendszeri, mozgásszervi, vagy egyéb krónikus betegségben szenvednek, ezért tevékenységük követése, terápiájuk támogatása feltétlenül ajánlott.
    A CCE – Távgondoskodás feledékeny idős embereknek című európai uniós projekt az AAL (Ambient Assisted Living) program keretében folyik. Célja a feledékeny idős emberek tevékenységének követésére alkalmas infokommunikációs megoldások kidolgozása és tesztelése. Olyan hardver és szoftver eszközöké, amelyek a betegség egy bizonyos fokáig közvetlen segítséget nyújthatnak az idős embernek, emellett közvetetten segítik a családot, továbbá a szociális munkások, az ápolók és a kezelőorvosok tevékenységét.
    A 2009 júliusától 2012 júniusáig futó, 3,46 millió eurós költségvetésű projektben egy angol, holland, német és magyar tagokból álló konzorcium dolgozik. Magyarországot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) részéről az Egészségipari Mérnöki Tudásközpont, valamint a Méréstechnikai és Információs Rendszerek Tanszék képviseli. További hazai résztvevő az Innomed Zrt., valamint a Magyar Otthonápolási és Hospice Egyesület.