Tusványos 2012 – Szerzői jogok 2.0 kerekasztal

2012. augusztus 23. csütörtök, 09:56 • szerzői jog, szellemi tulajdon, letöltés, internet, Infotér, Euro One Zrt., Artisjus
„Szerzői jogok és szabadság az interneten” címmel rendezett kerekasztal-beszélgetést az Infotér Egyesület a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényen.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A szerzői jog fogalma az analóg időkben sem tartozott az egyszerű fogalmak körébe, de a digitális formátumok, hordozók és eszközök, főként pedig az internet elterjedése óta többnyire nehéz választ adni arra kérdésre, hogy mikor és mivel sértünk szerzői jogokat – például böngészés közben.

Kérdések tucatjai merülnek fel a digitális világban a szerzői jogokkal kapcsolatban. Jogsértő-e és mikor nem az, ha anyagokat töltünk fel a hálóra vagy töltünk le onnan? Kinek vagy minek az érdekeit védi az Artisjus? Mikor, miért, és ki felé kell szerzői jogdíjat fizetnünk? És ha a másik oldalon állunk: hogyan érvényesíthetjük jogainkat szerzőként?

A Mester Sándor (Infotér) által vezetett beszélgetésen László Zoltán (elnök, Magyar Kalózpárt), dr. Ormós Zoltán (jogász, Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület), dr. Szinger András, főigazgató (Artisjus – Magyar Szerzői, Jogvédő Iroda Egyesület), dr. Tarr Péter, (a szerzői jogi hatósági osztály vezetője, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala), dr. Suba Ferenc (ENISA alelnök) vettek részt.

A teljes beszélgetés videofelvétele eredetileg archiválási céllal készült, ám sokak igényét elégetjük ki most, amikor a teljes anyagot tesszük közzé. A hangsáv sértetlen (nem vágott), viszont a tábori körülmények miatti becsúszott képi hibákat, sutaságokat vágóképekkel korrigáltuk.