Uniós fejlesztések nyílt napja Közép-Magyarországon

2014. március 31. hétfő, 08:00 kormany.hu • Varga Mihály, NGM, Miniszterelnökség, Cepreghy Nándor, 2014-2020,
A fejlesztéspolitika sikere attól függ, miként tud hozzájárulni a gazdasági növekedéshez, hány új munkahely létrehozásához járul hozzá a következő időszakban - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára vasárnap a közép-magyarországi uniós fejlesztési nyílt nap sajtótájékoztatóján Budapesten. Az eseményen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is beszédet mondott.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A helyettes államtitkár elmondta: Magyarországon ma az uniós fejlesztések adják a közcélú beruházások 93-94 százalékát.

A sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szintén azt emelte ki, hogy az uniós források fedezik a magyarországi beruházások legnagyobb részét. Kormányváltásra volt szükség ahhoz, hogy a 2007-2013 évi fejlesztési ciklusban az uniós pénzek lehívása ne kerüljön veszélybe - tette hozzá.

Csepreghy Nándor elmondta: a fejlesztéspolitika célja, hogy minden adóforintot a köz érdekében használjanak fel, és "ne a jól értesültek zsákmányává váljon".

Emlékeztetett arra: tavaly augusztusban megkezdődött 63 ezer pályázó átvilágítása, az off-shore gyanús tevékenység vizsgálata a következő pár napban befejeződik, amelynek végén el lehet mondani, az ország úgy zárja le a 2007-2013. évi fejlesztési periódust, hogy elszámolt minden egyes adóforinttal.

A kormány korábban arról döntött, hogy 2014-2020 között a mezőgazdasági keretet is figyelembe véve mintegy 10 500 milliárd forint fejlesztési forrás 60 százalékát közvetlen gazdaságfejlesztésre fordítja - jelezte a helyettes államtitkár.

Elmondta: az ország régióban márciusban megtartott fejlesztéspolitikai nyílt napok azt a célt szolgálták, hogy a 63 ezer uniós fejlesztésből jó néhányat kézzelfoghatóvá tegyenek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter rámutatott arra, hogy a gazdaság növekedése visszatükrözi a pozitív folyamatokat, múlt év végén 2,7 százalékkal bővült a magyar gazdaság, ez a visegrádi országok között a legjobb, a 28 európai uniós tagország között pedig az 5. legmagasabb növekedési eredmény.

Az ország konszolidálta a nagy veszteségeket termelő rendszereket, az önkormányzatoktól átvett mintegy 1300 milliárd forint adósságot, hozzálátott a devizahitelesek megmentéséhez, hozzányúlt az oktatáshoz, az egészségügyhöz, az államigazgatáshoz. Ennek köszönhetően a gazdaság növekedő pályára állt, amiben szerepet játszik az is, hogy a 2007-2013-as időszakban 110 százalékos uniós forráslekötés történt - mondta a miniszter.

Varga Mihály hangsúlyozta: Magyarország jó tárgyalással elérte, hogy 2014-2020 között 7480 milliárd forint uniós fejlesztési forrást, állampolgáronként 712 ezer forintot használhat majd fel, ezzel a mutatóval ország a harmadik a tagállamok között.

Az Európai Bizottság elfogadta, hogy az ország a következő fejlesztési ciklusban gazdaságfejlesztésre költse elsősorban az uniós forrásokat, ez az arány a korábbi ciklusban 16 százalék volt, 2014-2020 között 60 százalék lesz - mondta.

A gazdasági minisztériumhoz területi operatív programból a megyék és a megyejogú városok 1157 milliárd forintot kapnak fejlesztésekre 2014-2020 között, a közép-magyarországi operatív programból pedig 130 milliárd forint jut Budapest és Pest megye önkormányzatainak - ismertette Varga Mihály.

A szakminiszter jelezte, hogy egyszerűbbé válnak a pályázatok, gyorsabb lesz az elbírálás, automatizmusok érvényesülnek majd a kkv-knál, az ágazatok közül pedig azok kapnak elsőbbséget, amelyek a nagymértékben hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, így például a járműipar, a logisztika, az elektronika, az egészségipar és gyógyszeripar.

Óbuda képviselőjelöltjeként Varga Mihály elmondta, hogy Budapest II. és III. kerülete 2007 és 2013. között 719 projekthez kapott támogatást a Közép-Magyarország Operatív Programból. Többi között megújult az Aquincumi Múzeum, a Kolossy téri piac, a Lukács fürdő, a Marcibányi téri szabadidőközpont, az óbudai civilház, a jövőben pedig további infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg.

A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozó Margit körúti épületének bontása megkezdődött, helyére közparkot alakítanak ki - mondta Varga Mihály.