Véleményezhető a média- és hírközlési biztos ajánlástervezete az öngyilkosságok médiában történő megjelenítéséről

Megjelent dr. Bodonovich Jenő média- és hírközlési biztos ajánlástervezete az öngyilkosságokról szóló hírek médiában történő megjelenítésének módjáról. A biztos célja, hogy a média munkatársai e gyakorlati tanácsokkal ellátott ajánlás alapján járjanak el a jövőben a tragikus esetek megjelenítésekor. Az ajánlást január hatodikáig lehet véleményezni. A tervezet bejelentéséhez kapcsolódó sajtótájékoztatóról készült videómontázsunkban dr. Bodovich Jenő rávilágít a média felelősségére, továbbá idéz néhány fontos pontot az ajánlástervezetből.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
    Az öngyilkosságok médiában történő megjelenítésének nézőkre, hallgatókra, olvasókra gyakorolt hatását számos kutatás bizonyítja. Minden egyes befejezett öngyilkosság körülbelül hat további ember életére van kihatással. Az öngyilkosságokat nem kellő körültekintéssel bemutató tudósítások utánzó magatartást válthat ki, növelhetik az öngyilkosság kockázatát. A problémát Európa számos országában felismerték már, és megalkották a média számára az öngyilkosságok ajánlott megjelenítésének irányelveit. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) külön ajánlásában hívta fel a médiaszakemberek figyelmét a témakör jelentőségére.
    A WHO által kiadott útmutató mintájára dr. Bodonovich Jenő média- és hírközlési biztos ajánlástervezetet készített a témában a médiaszakemberek számára. Az ajánlástervezet összefoglalja az öngyilkossággal kapcsolatos tudósítások társadalmi hatásait, és javaslatokkal szolgál a médiaszakemberek részére a tragikus esetek felelősségteljes és etikus feldolgozásához.
    Az ajánlástervezet szerint a tudósításokban kerülendő az öngyilkosság technikai részleteinek, tehát módszerének, helyszínének és eszközének részletes leírása. Nem ajánlott az öngyilkosságot mint a problémák lehetséges megoldását, ésszerű választást bemutatni. A tervezet kitér arra is, hogy fontos lenne egy-egy eset kapcsán tájékoztatást adni arról, hogy a krízishelyzetben lévők és az öngyilkost gyászolók hol kaphatnak segítséget, amelyre a dokumentum szervezeteket is ajánl.
    Az ajánlástervezet megtalálható a biztos honlapján. A tervezethez 2012. január 6-ig küldhetnek észrevételeket a médiában dolgozó szakemberek és a téma iránt érdeklődők az mhbajanlas@nmhh.hu e-mail címre.